Pages

26 May 2010

Ceriakan Hari Mu With Akuro Aizawa...(^_^)

Chewah3x...Statement xleh tahan...ceria ker Cik Akuro...huhuhuhu...Owait, today hari nie Akuro nak cite cikit pasal Akuro..

Ok Let's see Who Cik Akuro Aizawa @ Nur Aliza...




Interesting About Akuro :

  • I like's pink colour coz I'm pink ranger's...hahahaha...
  • Very Faithful...
  • Friendly, xkira sape,apepun warna bentuk korang, budaya or agama korang...kitakan 1 Malaysia...
  • Indulgent @ pampered (kui..kui..kui...manja ke)
  • Aksesori yang amat bererti wat Akuro, "Jam"...huhuhu..kuar tanpa jam, sama je kuar tanpa baju...hehehehe...
  • Weekend, suka spendtime with my beloved family, exspecially Amani bucuk maknyah...
  • Suka mengemas umah...(nama pun perempuan, xsker pun kena wat juga)
  • Paling cuker..................... "Window Shopping"...
  • Suke merajuk...hahaha..

I Hate :
  • Deceiver
  • Selfish
  • Hipokrit
  • Tekanan
  • X sker makan kerang.............(bushuk...)
  • X suke rumah bersepah, coz rumahku syurgaku, bukan rumah ku Majlis Perbandaran...hahaha





What U Did Last Night....


Bergayut with 'Mr. BS' ...Discuss, discuss, discuss and discuss, although I know no ending's for this story...



Mengeluarkan air bersih lagi suci & murni dari pancaindera yang telah di anugerahkan oleh Allah s.w.t...(huhuhu)



Layan my favourite song before sleeping beauty...






24 May 2010

Betul Kata Awk............

Dulu masa couple dia xpernah bagi hadiah buzday,
Sekarang, bukan hadiah tapi siap majlis lagi....

Dulu masa couple dia xpernah ajak pergi mana2 kecuali aku ajak dia,
Sekarang, bukan ajak kuar tp holiday bersama...

Dulu masa couple dia xpernah macth name aku ngan die,
Sekarang, email pun match name...

Dulu masa couple dia xpernah jenguk or ambik aku kat tempat study,
Sekarang, excited benar dia nak jemput buah hati nyer...

Dulu masa couple dia xpernah sekali ajak pun pergi umah family dia,
Sekarang, bukan ajak datang tapi ajak tido umah family lagi...

En Awak : "Dulu & Sekarang.........erm perlu ke awk listkan.makin awk listkan awk akan membuat diri awk yang merana jgn butakan hati awk...Go.. die xpernah appreciated awk...dia xpernah cintakan awk, dia xpernah sayangkan awk, jgn sia2 kan kehidupan muda awk...masih ramai yang menunggu cinta awk... Trust me...."

Terima Kasih En. Awak....terima kasih juga suggestion yang awk suruh saya buat...dlm masa 2 hari sy wat, mmg btl kata awk xperlu lebih lama saya menunggu, dlm masa 2 hari pun dah nampak sy bukan pilihannya...betul kata awk, makin sy uji, makin menyakiti hati saya...betul kata awk, rakan2 nya akan mempersendakan saya, tergila2kan nya..betul kata awk, dia akan merasa bangga, betul kata awk, semua betul...Maaf En Awk, kerana ego mempertahankannya...

Rahsia Kesabaran..........

Sayup hilang
Rahsiaku selamanya
Untuk aku terus menyintai dirimu
Aku pendam
Jadi khazanah semalam
Semoga engkau bahagia
Setelah aku mielihat mu berubah
Tutur laku tiada menjaga hati
Apa guna rahsia inikan ku persembahkan..
Ku cuba pertahankan perasaanku
Namun kau terus menduga
Kesabaran iniDipersenda..
Kiranya hujan turun membasahi diri muItulah air mata dari hatiku
Menghitung hari-hari bersamaNamun aku dikecewa
Andainya ada bayu membelai wajahmuIa membawa kata pesan dariku
Aku kini dapat menerima perpisahan ini..

21 May 2010

Takdir Cinta....


Ku tutup mataku

Dari semua pandanganku

Bila melihat matamu

Kuyakin ada cinta ketulusan hati

Yang mengalir lembut

Penguasa Alam

Tolonglah pegangi aku

Biar ku tak jatuh

Pada sumur dosa yang terkutuk

Dan menyesatkan cintaku

Andaikan ku bisa

Lebih adil pada cinta kau dan dia

Aku bukan Nabi yang bisa sempurna

Ku tak luput dari dosa

Biarlah ku hidup seperti ini

Takdir cinta harus begini

Ada kau dan dia bukan ku yang mau

Oh Tuhan tuntunlah hatiku

When You're Gone...

video

Siapa Kata Perempuan Yang Mengandung Tak Boleh Berfashion...Nonsense!!!

Susuk tubuh meningkat saat hamil adalah hal yang normal. Namun tue xbererti korang xleh berfashion... Korang pun leh bergaya lah... Berikut tips yang mesti korang perhatikan agar penampilan korang tetap bergaya selama masa kehamilan... (Sometimes lelaki memang xtegur coz dia takut kte terasa, memandangkan kte melahirkan zuriat dia, so korang xleh ambil ringan hal nie, cewah macam dah kahwin Akuro nie..hahahaha)


Pakai Pakaian Lama
Sebab terlalu happy & excited sangat menyambut kehamilan, ramai antara kte banyak perempuan yang membeli pakaian hamil, tp Akuro rasa pada awal kehamilan rasanya still lagi leh guna lagi pakaian dulu, if xleh pun korang cari baju ladies yang free saiz, yelah korang li banyak baju mengandung, pastu dah bersalin korang nak wat aper (dalam hati balut nangka belakang umah) kecuali korang nak mengandung setahun satu/memang badan korang akan still macam tue after bersalin/husband korang kaya...hehehehe


Warna Pakaian
Perempuan mengandung suka pakai warna gelap bagi melindungi susuk tubuh yang berisi, but korang silap, mmg xsalah, tapi kalau always gelap, nampak kamu kelihatan suram jer (hakikat Akuro pun suka warna yang gelap) hihihi...why not u all pilih warna ceria cikit...Barulah nampak ceria jer...Jangan takut kelihatan berisi coz memang anda berisi..hehehe..i means berisi yang akan menceriakan anda pada masa akan datang...(pas2 klu org ayk cakap, eee berisi nyer ko,klu ayk cakap benda yang sama jer, korang cakap jer, mmglah i'm pregnant, ko ader??) p/s : hehehe jgn ikut perkara di atas, cuma Akuro je leh wat..hahaha , wat member2 yang lain jgnlah terlau kerap tegur coz perempuan nie very sensitif but weight...so carefully ler bercakap exspecially bg bakal2 ibu kte..


Saiz Pakaian
Tunjukkan kehamilan korang saat ini ...Ini Akuro tengok kalau leh baju besar leh masuk lagi sorang. ..hehehe...kalau leh baju tue xlah terlalu besar and terlalu ketat...sedang2 je...baru sweet..and kalau leh biarlah sopan, jgn terdedah sangat, memang perempuan mengandung seksi, so xperlu nak pakai terdedah sangat...(kalau nak pakai jugak, sebelum pakai tengok ader selulit tak, for sure ade..heheheh...don't worry) Most important be confident...

Di bawah ni Akuro tunjukkan pakaian yang sesuai before mengandung or semasa mengandung :




Nak tahu lebih lanjut layari laman web nie http://mumdreams.com.my/onlinebutik/ puas hati seh baju die, cantik2 & sweet sangat....FB pun ader add ya.. http://facebook.com/mumdreams

Doa Ibu Untuk Bayi Dalam Kandungan....


BismillahirrahmaanirrahiimAllaahummahfazh waladii maa daama fii bathnii wasyfihi anta syafin laa syifaa'a illaa syifaa uka syifaa un laa yughaadiru saqamaAllaahumma shawwirhu fii bathnii shuuratan hasanatan wa tsabbit qalbaha iimaanan bika wa birasuulikaAllaahumma akhrijhu min bathnii... waqta wilaadatii sahlan wa tasliimanAllaahummaj'alhu shahiihan kaamilan wa 'aaqilan haadziqan 'aaliman 'aamilanAllaahumma thawwil 'umrahu wa shahhih jasadahu wa hassin khuluquhu wa afshih lisaanahu wa ahsin shuuratahu liqiraa'atilhadiitsi wal qur'aani bibarakati muhammadin shallallaahu 'alaihi wa sallamaWalhamdu lillaahi rabbil...

Bacaan Untuk Sapa Rasa Dia Hamil...hehehehe (^_^)


Hehehehe..mesti ramai tertanya nape Akuro selitkan informasi macam nie, coz..........ramai kawan2 cik Akuro pregnant pada masa kini, and for information Akuro juga pada masa hadapan...insyallah :)

Redakan Kepanasan Ketika Hamil :

Salah satu keluhan yang sering diluahkan oleh wanita mengandung adalah berasa tubuh panas. Ia berlaku kesan daripada penghasilan hormon progesteron akibat menigkatnya suhu tubuh janin. Semakin bertambah usia kehamilan anda, semakin tidak selesa anda rasakan akibat kepanasan.


Namun untuk mengurangkan kepanasan yang dirasakan oleh ibu-ibu hamil, cara berikut boleh dilakukan
  1. Minum sekerap mungkin bagi menggantikan peluh yang banyak keluar serta akibat kekerapan membuang air kecil ketika hamil.
  2. Mengambil makanan yang banyak mengandungi cairan seperti bubur, yogurt, just buah dan sebagainya.
  3. Pakai pakaian yang selesa seperti pakaian daripada kapas kerana ia menyerap peluh dan pakailah pakaian berwarna putih kerana ia tidak menyerap panas sinar matahari.
  4. Pakailah kasut yang terbuka dan selesa terutama sekiranya kaki berasa panas dan bila kaki mula membengkak.
  5. Semburkan air ke wajah atau lapkan wajah dengan tisu atau tuala basah untuk menyejukkan tubuh yang berpeluh dan panas.

Akuro tahu coz kakak ipar pun macam tue...so try k...insyallah...sabar menghadapi ujian yang diberikan..
Semasa mengandung merupakan masa yang banyak mengalami perubahan emosi dan fizikal. Di samping itu mengandung juga merupakan suatu harapan dan cita-cita sebuah perkahwinan. Oleh itu banyak amalan-amalan yang sunat dilakukan semasa mengandung agar zuriat yang bakal lahir itu nanti menjadi generasi yang cemerlang, baik di dunia dan di akhirat. Dalam mencapai matlamat tersebut, anak itu mestilah ditarbiyah sejak dia masih janin lagi atau semasa di dalam kandungan. Amalan ibu mengandung merupakan satu pendidikan awal kepada bayi didalam perut

Friday.................Oyea..oyea...(^_^)

Hari nie bangun dengan semangat baru, "Segala puji bagi Allah yang menghidupkan aku kembali setelah mematikan aku dan kepada Allah akan bangkit"...... Hari nie kat office Akuro kami dah sepakat untuk membawa sorang cikit makanan dari umah, bila di kumpul, fuhhh...menjadi sendat perut Akuro...huhuhu...ader nasi lemak, pulut kuning, rendang daging, sambal ikan bilis/udang/telur puyuh (yummy..............), paru,bubur kacang with roti gardiner, karipap sardin & kentang, burger malaysia, donut, lepat pisang, erm...aper lg ek...hampir terlupa Akuro..hehehehe..alhamdulilah rezki yang melimpah ruah, syukur kehadratnya...erm terlupe pulak Akuro nak citer pasal dinner last night with kenalan lama..heheheh..Last Night Mr. R jemput Akuro kat depan umah Akuro, alhamdulilah, senang plak die cari, coz susah org nak cari, coz umah Akuro dikelilingi pangsapuri, apartment & kondo yang tinggi...First jumpe Akuro shy2 cat, yelah hampir 4 tahun jgklah xjumper. (dalam hati, masih xberubah abg aku nie, org kecik, always nampak muda jer) after tue pg jumper adik nyer di area Bandar Tun Razak..ambik barang...hehehe..tp memang lucu sangat, coz teringat perbualan Akuro with Achik..


Akuro : Abang panggil Achik jap (coz akuro xturun, hujan...)
Achik pun datang ngan muka confuse....
Akuro : Hai Achik, chat??kenal lagi tak??
Achik : Erm saper yer??(dengan garu2 pala)
Akuro : Eee, sampai hati Achik xkenal, kecik hati nie...(dengan wat muka gaya sedih, smbil nak ketawa tgk muka Achik terkulat2..)
Achik : Saper yer??betul nie xingat..
Akuro : Banyak makan semut budak nie..Izalah..
Achik : Iza mana??
Akuro : Lagi syahdu, Iza I _ _ _ (my xboy)
Achik : Arrr (sambil tergangga), bukan....(erm achik menunjukkan gaya ke chubbyaan aku, hahahhaa)Macam ner leh jadi mcm ni??
Akuro : Sebab kwn Achiklah...
Achik : Eh, achik plak yang kena..
Akuro : (senyum sumbing jer) Achik ler nak kawin??ker dah kawin, bukan Achik ke yg tunang hari tue (tiba2 teringat beberapa tahun yg lepas Akuro ader jumpe Achik di stesen Kajang untuk bg wit Amway..(time 2 die very xcited tunjuk majlis pertunangan die,walaupun Akuro br first time jumpe die...)
Achik : Dah putus..(muka sedih)
Akuro : (Terkedu, menyesal tanya) Erm yeke, xpelah xder jodoh, xper Iza ader, hehehe...(untuk menjernihkan keadaan)
Achik : Senyum malu...
(Ader lg, tapi malas nak taip, boleh...)hahahaha...
After tue, Mr R & Akuro go to Klang jumpe kwn die, sambil tunggu kawan die Akuro pg MCD yang berdekatan, Mr bg wit (dia lg belanja, huhuhuhu, malu seh...)..Akuro just li nugget & funfries, coz Mr R xsker sgt MCD, die just nak funfries..kwn Mr R sampai Akuro pun dah siap li terus msk dalam kete...xlama beberapa 2 kami pun pulang, coz dah kul 11mlm, ecok Akuro nak keje, & Mr. R nak lik ganu...
Lik sampai umah terus, mandi n sleep...
Akuro jugak nak wish Thank's to Mr R, coz topup Akuro..heheheh(biasalah adik abg nie always kering) & belanja makan, & most important moral support abg..thank;s banyak2...betul kata abg "Aper yang berlaku ader hikmahnya" ...tanpa pengalaman lalu, siapalah iza nie... (alhamdulilah, aper yang terjadi atas keizinan Nya).....



~Akuro sewaktu masa dahulu (Tahun 2004)

20 May 2010

Pada Mu Ku Bersujud...


Ku menatap dalam kelam,
Tiada yang bisa ku lihat,
Selain hanya nama-Mu ya Allah,
Esok ataukah nantiAmpuni se
mua salahku,

Lindungi aku dari segala fitnah,
Kau tempatku meminta,
Kau beriku bahagia,
Jadikan aku selamanya,

Hamba-Mu yang slalu bertakwa,
Ampuniku ya AllahYang sering melupakan-MuSaat Kau limpahkan karunia-MuDalam sunyi aku bersujud.

Hari nie adalah hari yang paling xder mood....

Xtahulah hari nie mmg Akuro xder mood.......................xder mood sangat, banyak citer yang Akuro nak citer tertangguh, sabar jelah....ingat hari nie nak jumpe kenalan lama...lama xjumpe....mesti banyak isu @ gosip akan terungkai....tapi naper yer Mr B xkasi jumpe, kata nak citer, but terus jgk berdiam diri...xper tawakal jer Akuro....

Fuyooo....Korang Rasa Ade Aper Yer Dalam Beg Cik Akuro???

Orang always tanya Akuro pegi keje bawak beg besar bawak aper yer???coz besar sangat, so hari ni Akuro nak share ader aper sebenarnye dalam beg Akuro nie...(macam program Fuhh jer, geledah beg artis...hehehe...)


So check out it...........................(^_^) :


  1. Pass Kejelah... (kalau tak xleh naik train lorrr/xleh masuk office coz kena touch my office security mmg terbaik dr ladang ) hahahaha
  2. Purse (Walaupun dalam xder wit, hehehe)
  3. Diary or Note Book (Sometimes diary book xbawak, coz BAHAYA...)
  4. Pencil Case RAPID @ PRASARANA (Coz dalam dia ade brg make-up, make-up ker???hehehe, just ader eyeliner, cream, lipgloss, brooch, wit syiling erm rasa 2 jer kot, simple kan)
  5. Perfume Silky Gurl (Yelah lik keje, takut lah if ader org xselesa ngan bau kte, jgn ambil ringan, anda mungkin hilang kawan sebab benda2 mcm nie...)
  6. Losyen Baby Johnson Milk (Kulit Akuro lembut mcm Amani, bukan xrajin wat kejer tau,heheheh)
  7. Earphone (Coz Akuro sker dengar music dari dengar suara2 umpatan, siulan...huhuhu)
  8. Lastly, my favourite hot chocolate drink...... (Cadburry best giler, bg yang nak diet,try sure korg kenyang)











19 May 2010

Times Up....(^_^)

Oyea,,,Akuro nak lik dah, erm cuaca dah mendung, menandakan hari hendak hujan "Ani angkat kain jemuran, hujan dah turun" hahaha...besok ader isu citer best yang Akuro nak citekan..see u tomorrow...ops bagi teman2 ku yang msg, maaf cik Akuro xdapat membalas coz kredit xder...see yaa..(^_^)..assalamualaikum..papai...

Naper yer cik Akuro suka balik keje naik train???


Ramai yang mempersoalkan naper cik Akuro suka balik naik train???k cik Akuro boleh jelaskan nyer...hehehehe

  1. Untuk mengelakkan jam teruk, memandangkan Akuro bekerja di Subang, maka untuk pulang ke teratak Akuro yang jauh di sinun...(hehehe biarlah rahsia)
  2. Best leh tido, dengan lena..(if dapat duduklah, hahaha)
  3. Leh cuci mata, sambil main mata (hahahaha)
  4. Leh tengok gaya/style/fashion org (Leh tengok gak gaya org tido)
  5. Leh view pemandangan ibukota...(cantik seh exspecially morning)
  6. Leh bau mcm2 (hahaha exspecially waktu lik keje)
  7. Leh main rebut2 naik train, adventure x??korang ader??xderkan...
  8. Most important nape Akuro naik train,,,,hehehehe,,coz free...hahaha
Whatever supportlah pengangkutan awam kte, dengan cara ini kte dapat mengeratkan perhubungan antara satu sama lain, ktekan 1 Malaysia...

Cartoon Yang Memberi Kesan Kepada Cik Akuro...huhuhuhu




Luka yang paling dalam adalah luka kerana hirisan pertama...

Luka yang paling dalam adalah luka kerana hirisan pertama. Sakit yang paling sakit adalah sakit yang di ciptakan orang yang paling kita cintai. Itulah kenyataan, lumrah alam. Tapi, mematahkan seluruh tangan kerana hirisan kecil di jari adalah suatu tindakan yang tidak bijak. Maksudnya mensia-siakan seumur hidup kita kerana menangisi dan mengenang luka yang silam adalah tidak berbaloi!!! Luka di jari akan sembuh dengan sendirinya, cuma terserah kepada kita bagaimana untuk mengizinkannya sembuh. Kalu nak cepat baik, letak lah ubat, dan sebaliknya..begitulah juga kehidupan ini.

Perkahwinan adalah nikmat dan anugerah dari Tuhan. Dengan perkahwinan ini juga, yang haram boleh jadi halal. Perkahwinan juga perlu untuk memanjangkan lagi susur galur keturunan dan zuriat seseorang. Perkahwinan juga adalah sunnah Nabi dan di tuntut dalam agama. Jadi, mengapa mengharamkan yang halal? Wanita di ciptakan dari tulang rusuk lelaki yang letakknya dekat dengan hati supaya dia di kasihi dan hampir dengan lengan supaya dia di lindungi. Wanita bukan di cipta dari kaki untuk dipijak dan di hina dan wanita juga tidak di cipta dari kepala untuk di sanjung. Jika lelaki dan wanita menyedari hakikat ini, insyaAllah sesebuah institusi kekeluargaan yang terbina akan mampu bertahan lama dan membawa manfaat kepada semua ahlinya.

Kecewa dengan cinta pertama? Jika di lontar batu ke dalam sekumpulan manusia, insyaAllah batu itu akan mengena salah seorang dari mereka yang pernah putus cinta. Dalam sepuluh orang manusia itu, pasti 7 orang darinya ada pengalaman putus cinta.Cinta monyet, cinta tiruan, cinta palsu dan macam-macam cinta. Kita belajar dari kesilapan dan pengalaman. Gagal sekali tak bererti selamanya gagal. Kadang-kadang Allah sengaja temukan kita dengan orang yang salah, supaya suatu hari nanti, bila kita bertemu dengan orang yang tepat, kita tahu menghargainya..Wallahua'alam.

Kita juga selalu dengar, Allah sengaja turunkan hujan yang lebat tapi selepas hujan yang lebat itu, Allah anugerahkan kita dengan pelangi yang indah. Doakan yang baik-baik kerana itu lebih mulia, jangan sekali-sekali mendoakan atau berkata-kata yang buruk kerana al-quran juga tercatat:
"Janganlah kamu jadikan (nama) Allah dalam sumpahmu sebagai penghalang untuk berbuat kebajikan, bertakwa dan mengadakan ishlah di antara manusia. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui." [Al-Baqarah: 224]

Hidup Terlalu Singkat Untuk Membenci...

Ah, terlalu sukar untuk memberi maaf. Bahkan lebih sukar daripada meminta maaf. Masih terasa tusukan rasa bagaikan sebuah dendam yang membara. Masih terngiang-ngiang segala kata. Masih terbayang semua tingkah dan perlakuan. Wajah 'orang-orang bersalah' itu terasa begitu menjengkelkan. Memberi maaf kepada mereka seolah-olah menggadaikan harga diri.

Ah, apakah maruah ini terlalu murah untuk di sorong tarik dengan harga yang rendah? Dan cukup sakit, apabila mengenangkan 'musuh-musuh' itu tersenyum dengan kemenangan.

Namun, itu hanya bisik 'hati besarku'. Yang melantunkan suara ego dan marah. Kesat dan kesumat. Tetapi jauh dari dalam diri...ada suara lain yang bergetar. 'Hati kecil' yang tidak jemu-jemu mengingatkan. Suara tulus yang mendamaikan gelombang jiwa. Bisik telus yang meredakan amukan rasa.Maafkan, lupakan...cintai, sayangi...Berperang dengan mereka bererti berperang dengan diri sendiri. Begitu bisik hati kecil itu selalu.

Pada sebuah persimpangan rasa, tiba-tiba hati disapa oleh sebuah firman: "Tolaklah kejahatan dengan sebuah kebaikan.Nescaya engkau akan mendapati musuhmu akan menjadi seolah-olah saudara"Wahai diri,api jangan dilawan dengan api. Nanti bakarannya akan membakar diri sendiri.


Menyimpan dendam sama seperti membina sebuah gunung berapi di dalam hati. Semakin besar dendam itu, maka semakin sakit hati yang menanggungnya. Musuh-musuh mu terus ketawa, sedangkan kau sendiri menderita meneguk bisa.Musim-musim terus berlalu sewajarnya mendewasakan aku. Pengalaman lampau sentiasa membuktikan bahawa permusuhan hanya akan memberi kepuasan sementara. Apabila 'fatamorgana' itu berlalu. Aku akan menjadi lebih dahaga daripada sebelumnya.


Apakah akan ku terjah perangkap itu berkali-kali? Oh,tidak. Mukmin tidak akan terperosok dalam lubang yang sama dua kali. Begitu maksud sebuah sabda. Justeru? Cukup sekali!Biarlah musuh itu ketawa sepuas-puasnya. Beban rasa ini biarlah aku letakkan. Tidak akan ku bawa dalam safar kehidupan yang pendek ini. Hidup terlalu singkat untuk membenci. Bermusuh dengan orang lain, sama seperti bermusuh dengan diri sendiri.


Memaafkan orang lain,sama seperti memaafkan diri sendiri. Kata bijak pandai: "Apa yang kita berikan akan kita terima kembali"Ah, betapa leganya sekarang...Benarlah bahawa kebaikan itu tampak sukar untuk dilaksanakan. Pahit. Sakit. Tetapi apabila dilaksanakan akan terasa kemanisannya. Manakala kejahatan itu tampak mudah, indah dan manis. Namun apabila dilakukan, pasti ada kekesalan, kepahitan dan keresahan. Ketika ini terasa benar apa yang selalu didengar di dalam tazkirah - yang punya tabsyir dan inzar - bahawa dosa itu sesuatu yang meresahkan. Dendam itu dosa. Memaafkan itu pahala. Memaafkan menjemput datangnya 'syurga' yang fana, sebelum syurga yang baqa'.


Kini hatiku tertanya-tanya lagi...siapa aku, yang begitu sukar memaafkan? Tuan? Tuhan. Aku hanya hamba. Sedangkan DIA Sang Pencipta itu Maha Pemaaf, Maha Pengampun, siapa aku yang kerdil ini untuk terus berdendam? Ya ALLAH, ampunkan aku. Sengaja atau tanpa sengaja, sering atau kekadang...aku 'terlanjur' menumpang hak-MU..


Isteri solehah...

Memandangkan ramai teman2 cik Akuro dah berkahwin, maka cik Akuro ingin kongsikan sedikit maklumat untuk kte bersama, samaada yang sudah berkahwin atau bakal berkahwin..

Isteri yang solehah adalah isteri yang mahu menjadi teman berunding bagi suami dan menjadi sahabat dalam menyelesaikan pelbagai masalah. Jika suami menghadapi masalah untuk mencapai cita-citanya dan cita-cita keluarga maka bermotivasilah kepadanya dan hiburkanlah hatinya . Isteri teladan disamping ia memberi dorongan dan bermotivasi kepada suami ia juga merupakan sumber ilham bagi suami. Ini membuatkan hati suami tenteram apabila bersama isteri dan segala masalah dihadapinya bersama-sama. Di antara ciri-ciri isteri solehah yang lain ialah:

1.Mentaati Allah SWT dan mengerjakan segala perintah suami selagi tdak melanggar perintah Allah.
2.Bersikap malu terhadap suami.
3.Berdiam diri ketika suami sedang berkata-kata, baru berbicara setelah ia selesai berbicara.
4.Berdiri tegak sebagai tanda hormat semasa ia datang dan pergi.
5.Sentiasa menyerahkan diri kepadanya apabila ia memerlukannya.
6.Memakai wangi-wangian di hadapan suami.
7.Menjaga mulut daripada bau-bauan yang tidak menyenangkan.
8.Tidak mengkhianati dan berlaku curang terhadapnya ketika ketiadaan suami.
9.Sentiasa menghormati keluarga suami .
10.Bersyukur di atas apa yang disediakan oleh suami.
11.Tidak berpuasa sunat tanpa kebenaran suami.
12.Tidak keluar rumah kecuali dengan izin suami.

Tahun 2010, sesuai tuk bdk lahir 1985 kahwin??? Yeke???


Hehehehe..sebenarnya nak cakap umur 25 tahun sesuai nak kahwin daa, ramai teman2 cik Akuro yang sudah mendirikan rumahtangga..congratulations..."Selamat Menjalani Kehidupan Rumah Tangga"...mesti ramai yang tertanya naper cik Akuro higlight this year??? coz tahun nielah ramai tul jemputan..hehehe..before nie ader jgk yang kahwin, tapi xlah seramai tahun nie, kira tahun nie cik Akuro hampir pening hendak pegi yang mana, tp don't worry, cik Akuro cuba memenuhi jemputan tersebut,but if cik Akuro xattend, maaf sangat2...masalah yang xdapat di elakkan (dengan perasaan bersalah)...cik Akuro mendoakan teman2 cik Akuro berbahagia ke akhir hayat..Amin...


~Fairus Hadi & Nur Shuzura~

~Suhairi & Ervin Dylliana~

~Mohd NurIkhwan & Noorhasceken~

~ Munir & Zalia~

~ Azron & Faizah~
(Mana2 kawan yang sudah berkahwin tp pic nyer tidak dipaparkan di blog cik Akuro jgnlah berkecil hati, coz xder niat cik Akuro tidak paparkan, maybe pic anda tidak boleh diuploadkan/anda sudah berkahwin berabad dulu/anda xjemput cik Akuro (kecik hati nie, but cik Akuro xkisah..hehehe)or atas sbb yang munasabah, tp if cik Akuro terjumpe pic anda, cik AKuro akan update yaa..)

18 May 2010

Tournament Bowling Last Year....

Pada 13/12/2009, company cik Akuro telah mengadakan tournament bowling tuk deparment finance...Tournament nie berlangsung di Curve Damansara (memang best). and pemain adelah sepasang, kebanyakan nya suami isteri, ibu anak, tapi cik Akuro xder pasangan terpaksa berpasangan cik eyna...hehehe..kami dengan tanpa training, dengan slumber membaling walaupun masuk longkang..hehehe..janji baling...yang penting enjoy..Activity nie dapat mengeratkan perhubungan antara rakan sekerja, and majikan...Actually banyak lagi pic akan di upload, cik Akuro terpaksa resize semua pic kerana terlalu besarrrrr...huhuhuh..cabar menanti ya...watch out.........


~The Curve, Damansara~


~Ratu Bowling (^_^)~

~Pasangan cik Akuro "Eyna"~

~Ceria Walaupun Kalah~

~Aper Yang Dieorang Pandang Tue~


~Family Finance~

~Budak 2 orang Nie , Bergaya Dengan Hadiah Orang~

17 May 2010

Orang Kata cik Akuro Giler Bergambar...:p

Ader insan yang berperasaan cemburu mengatakan cik Akuro gile gambar!!!
Cik Akuro : Better gile gambar, dari gilekan perempuan/lelaki @ kedua2nyer(manalah tahukan)

Ader insan yang berperasaan cemburu mengatakan cik Akuro poyonye!!!
Cik Akuro : Alhamdulilah..(dalam hati sure ko jeleskan,ader aku kisah)hahaha

Ader insan yang berperasaan cemburu mengatakan budget cun lah tue bergambar mcm tue!!
Cik Akuro : Ader ker Cik Akuro cakap Akuro cun...xderkan,,so what ur problem...(naperlah dalam hati ader PHD, biar dalam hati ader taman)hehehe

Banyak lagi insan2 yang berperasaan cemburu mengata, mengutuk, mengeji but cik Akuro still mcm nie...cuma cik Akuro selalu berfikir : eh aku nie pinjam kamera dierorg ker??ker aku mintak wit ker,cubit dierorg ker, mintak tolong ambik pic aku ker,(setahu aku xder coz semua ambik sendiri, 2 sbb pic cik Akuro xder kaki) huhuhuhu...whatever pun cik Akuro xkisah, malah makin bersemangat tuk bergambar..I love it...(better akuro giler gambar, dari akuro gilerkan boyfriend korg,hahahaha)..Just Joking
...






















Feel bersama Facebook semakin kureng..........Why??? I don't know...


Erm....cik Akuro semakin kurang dengan my Fb, cik Akuro pun xtahu nape....maybe dah bowink kot..xder ape2 yang menarik selain ader org upload pic yang menarik, or isu yang menarik...FB nie best klu kte dapat jumpe rakan main konda kondi, main congkak , kejar2(maksudnya zaman kanak2 ribenalah)...selain 2 cik Akuro rasa function nyer lebih kurg jer mcm Friendster, My Space, Tagged, Twitter...same, klu lain pun lari sangatlah..my opinion lah...erm mesti my FB dah penuh ngan sarang "Spiderman" yelah, jarang singgah...maaf yer kwn2 ku syg...insyallah cik Akuro akan cuba meluangkan masa tuk kamu FB coz dirimu begitu berharga (^_^)...

Stressed Giler...............



Adoi, this week very stressed..kalau ader saper2 yang sudi jadi punching bag cik Akuro, alangkah bagusnya..rasa mcm nak shut org laju2....


14 May 2010

Ape Yang Di Fikirkan Cik Akuro, Bila Hujung Bulan Menjelma...(^_^)

ShOpPinG!!!

Hehehe...i Love korean & japan style, very cute,smart & beautiful'zzzzzzz...erm nak beli yang mana satu yer???...confuse....sambil memikirkannya cik Akuro menyanyi kecil "Show Me The Money" sambil memandang diary'zz yang terdapat budget next month..kui..kui..









Banyak lagi..............diri ini sudah keliru...hehehe..kalau nak tgk lagi fesyen yang fresh & chick..lagi cute, shoppinglah di cini :



Jom Belajar Bahasa Jepun With cik AKuro...(^_^)


Owait teacher'zz Akuro nak ajar bahasa Jepun..Check It Out...

Ohaio gozaimasu - Selamat pagi

Konnichiwa - Selamat petang

Oyasumi - Selamat malam

Tadaimaa - Saye dah balik

Iterashaii - Selamat jalan

Yoroshku onegaishimasu - Sila beri tunjuk ajar

Taskete kudasaiiii - Tolong

Domo - Helo / Hai


Haiimoshi-moshi - Hello


Arigatou gozaimasu - Thank Q


Wakarimashta tsuki desu - Aku ske kat ko la (naper tiba2 muka cik Akuro merah nie...hehehe)


Aishiteru - I love U


Daijobu kaa - Ko ok tak ni?


Daijobuok2 - No problem punyo (alamak speaking n9 plak)


Betseni - Takde ape


Nandemonaiyoo - Takde pape laaa...(dalam muka bengis)


Kakkoooiii~coooolll~kawaaaiiiii - kiiuuutnyeee cik Akuro...hehehe (^_^)


Nani koreee - Ape nie?


Nandayo - Apehalnya...


Korewa kore sorewa sore - Gitu gitu la gini gini la.


Anata - Darling @ Sayang


Oishiii - Sedapnyeee..yummy..


Kimochii - Rasa best je


Nani ka okashi? - Ape yang lawak sangat hah?


Ganbatte - Best of luck @ Semoge berjaya


Itadakimasuu - Aku makan dulu yek (dalam hati, lombab bonar ekau nie..)

Hari Jumaat Yang Tenang...

Fuhhh...cepat nya masa berlalu, pejam celik dah hari Jumaat...hari nie cik Akuro agak letih coz malam tadi menjaga "CuTe GuRL"..Amani mengalami demam selsema..cian Amani, ia kurang selesa malam tadi, maka cik Akuro meletakkan coolfever atas kepala Amani ...alhamdulilah, Amani budak baik, die xbanyak ragam kecuali die nak susu & pampers nya basah...cik Akuro tido ngan Amani malam tadi, kerana terlalu risaukan nya,,, erm :) ceronok dapat peluk Amani...hari nie sampai office terus uat keje..cik Akuro xsker tinggalkan kerja yang banyak diatas meja bila nak cuti, spya kte xrasa penat bila kte mula kembali bekerja..tp before tue cik Akuro breakfast dulu, mee hoon goreng..jgn xpercaya cik Akuro masak..rasa dier...yummy sungguh melazatkan..kalah KFC..hehehe..(Akuro jelah yg kata sedap), sambil mamam buka FB..ader org request friend, accept je, walaupun xkenal..org kata "xkenal maka xcinta" (orglah yg kata bukan cik Akuro) hehehe...after dah update FB, terus closed uat keje...(baguih x) harapan bangsa and negara (hahaha)...My Mom ader berpesan, sblm cik Akuro memulakan keje sewaktu masa dulu..."Jangan sampai org mempertikaikan kredibiliti kte, kerja itu ibadah, awk uat, awak dapat pahala.." Ayat tue masih tergiang2 di cuping telinga comel cik Akuro, oleh demikian cik Akuro berpegang pada kata2 my Mom..insyallah selamat hidup cik Akuro...amin..



Today cik Akuro nak share sedikit kata motivasi dari Pakar motivasi yang tidak asing lagi iaitu Dr. Fadilah Kamsah :

"Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria , ada datang dengan perasaan "biasa" dan ada datang dengan perasaan serba tak kena ." Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan "biasa" saja, hasilnya adalah "biasa" saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah..."

Jadi renungkan lah....


  1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggungjawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampa, hasilnya macam kita ' TAK DATANG' kerja

  2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT' .

  3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN , tapi rupanya kita BUSY BODY.

  4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJAR'AN.

  5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS , rupanya kita hanya lebih kepada KRITIK yang mencipta KRISIS .

  6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA-NGADA .

  7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT ?'

  8. Adakala kita rasa kita ni pekerja yang SEMPURNA,BAIK DAN BERDEDIKASI tapi cuba tengok dalam-dalam,selagi hati kita berdengki,jatuhkan reputasi sesama rakan sekerja (report kat bos kawan kita tak bagus dari kita)dan tak amanah (mencuri dan tak siapkan kerja),kita sebenarnya patut terima hakikat betapa kita lebih teruk dari dari anggapan kita itu sendiri.


Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA , maka lakukanlah segera...tapi manusia tetap manusia.. sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik... adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan ... kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain. Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat.. kita withdraw kat akhirat nanti... tapi kalau kita asyik dengki mendengki.. nasib la sebab sudah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..

Renungi lah, berapa ramai kawan kita dan berapa ramai lawan kita, nescaya itulah kayu pengukur diri yang sebaiknya... "Mengkritik tidak bererti menentang, Menyetujui tidak semestinya menyokong, Menegur tidak bermakna membenci, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik."

13 May 2010

Sesuai ker???

Last week my mum datang tuk tgk budak comel (saper lg klu bukan Amani)..pastu my mum kata office mate nyer bagibenda nie..my mum kata xsesuai dgn dirinya (coz my mum like ustajah)hehehe..whatever tq my mum...i like this coz like kak ct nurhaliza...but cik Akuro : Nur Aliza..hehehe















Radio Karat

Followers